Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, February 22, 2006

sambung balik...

"Nasi beriani sepinggan!" ujarnya kepada pelayan.
"Dalam pinggan, tuan?" tanya pelanggan itu kehairanan.
"Ya! Apa peliknya?"
"Baik, tuan. Tapi semua orang berebut-rebut pahala makan berjemaah. Tuan makan seorang?" tanya pelayan berkulit hitam itu.

Dia tambah geram. Direnung ke hadapan, iaitu ke tempat orang menikmati makanan. Tidak ada meja hanya hamparan permaidani tebal dengan dulang-dulang indah yang tersusun rapi. Mereka makan satu dulang. Yek! Jijiknya! Ah! Aku tetap aku. Aku ada pendirian!. Nasi beriani dengan ayam goreng kegemarannya terhidang di atas kain putih khas.

"Jemput makan dengan nama Allah yang memberi rezeki," kata pelayan itu dengan sopan.

Datuk Dr. Johar makan dengan seleranya. Dewan makan itu berhawa dingin. Lengkap dengan alat TV dan pita videonya sekali. Dia seorang diri bagai kera sumbang.

"Ya Allah, apa musibah yang menimpa ana Subuh tadi. Ana masbuk dalam solat jemaah Subuh," ujar seorang lelaki muda dengan wajah yang kecewa.

Suapnya perlahan. Macam tidak lalu makan sahaja.

"Anta tak tampung dengan amal makrufat yang lain?" tanya sahabatnya di sebelah.

Dia nampak simpati. Datuk Dr. Johar memasang telinga sahaja.

"Ana nak sedekahkan 5 ribu ringgit...malang nasib ana. Ana tunggu 5 jam di tepi jalan tadi, seorang pun tak mahu terima sedekah ana," keluhnya.
"Susah kita sekarang. Orang miskin yang bolot pahala redha, pahala sabar. Mereka patutnya bantulah kita. Tolonglah terima sedekah kita. Ah, susahnya jadi orang kaya macam kita ni. Dahla nanti di akhirat banyak hisabnya, di dunia orang tak sudi pula terima sedekah kita. Oh...!" keluh seorang yang sama-sama makan dengan lelaki muda tadi.
"Kalaulah kita hidup zaman moyang kita dulu, boleh dapat kita korbankan harta yang banyak ni. Saya pun dapat harta ni melalui warisan oleh datuk saya daripada moyangnya. Kita tunggulah bila kerajaan nak bangunkan projek negara atau nak gunakan duit untuk kemaskinikan kementeriannya...saya nak labur habis-habisan. Biar! Jadi saham akhirat," kata pemuda itu menutup perbualan.

Mereka pun makan perlahan-lahan. Datuk Dr. Johar makin pelik.

"Tambah nasi sepinggan lagi!" ujarnya kepada pelayan restoran.
"Demi kesihatan tuan, saya nasihatkan...berhentilah sebelum kenyang. Maaf tuan saya terpaksa mengatakan demikian. Saya pelayan kedai merangkap pegawai perubatan..." kata pelayan itu lagi.
"Apa? Awak pegawai perubatan? Seorang doktor ke? Kelulusan luar negara atau dalam negeri? Awak sepatutnya bertugas di hospital, bukan di restoran!" bentaknya.

Marah campur geram.

"Tuan, mana ada hospital sekarang. Yang ada pun khusus untuk bayi, kanak-kanak dan wanita, juga para mubaligh dan mujahid yang cedera ketika berjuang. Tuan, kalau tuan amalkan makan hanya bila lapar dan berhenti sebelum kenyang, tuan akan sihat, InsyaAllah kita tak perlu ke hospital!"
"Bodoh, kalau macam tu, macam mana nak rawat pesakit kencing manis macam aku ni?" leternya perlahan-lahan.
"Penyakit kencing manis? Tuan menghidapnya? Saya ada baca buku perubatan edisi tahun 1990 dulu. Sekarang penyakit tu dah tak ada siapa menghidapnya..."
"Batalkan order saya tadi, banyak cakap sangat, boring. Saya perlu hiburan sekarang...Di mana saya boleh dapati?" tanyanya.
"Di sana, tuan melalui butang pada sistem komputer di sebelah sana. Tuan boleh dapat apa saja hiburan yang menyegarkan. Tak payah risau pasal bil. Percuma,".

Datuk Dr. Johar, orang besar negara, melangkah hebat ke tempat yang ditunjukkan. Berbagai-bagai butang dengan bermacam-macam warna berkelip-kelip. Sangat rumit tapi kekeliruan itu dapat disembunyikannya. Dia malu kalau-kalau dengan pakaian jenama Pierre Cardinnya dia masih kelihatan kolot...Entah di mana falsafah moden Datuk Dr. Johar. Pada pakaiannyakah atau otaknya? Diberanikan hatinya; satu butang warna hitam ditekan. Dalam skrin timbul tajuk besar- KHAUF. Apa bendanya ni? Kemudian menyusul nama-nama lagu: MATI ITU TERLALU SAKIT, ALAM BARZAKH YANG PASTI, MIZAN NOKTAH PENYELESAIAN, IZRAEL DATANG TIBA-TIBA oh...oh...seram sejuk tubuhnya. Apa nama lagu macam ni? Biarlah menaruh harapan sikit. Hatiku macam kristal, boleh pecah dengan lagu-lagu macam tu. Aku belum nak mati lagi, protes hati Datuk Dr. Johar. Dia beralih ke butang hijau, tanpa lengah terus menekannya. Tertera di atas skrin komputer: RAJA kemudian tersembul tajuk-tajuk lagu. Dibacanya dengan teliti...FIRDAUSI MELAMBAIMU, DEMI CINTA DAN RAHMATNYA, KEINDAHAN JANNAH YANG ABADI. Kepala Datuk Dr. Johar makin pusing. Semuanya tentang akhirat. Apa nak jadi ni?

"Tak ada lagu yang hot sikit ke?" tanyanya kepada seorang anak muda berjubah coklat disebelahnya.
"Nanti ya, pakcik. Saya pilihkan lagu yang paling hot! Top-hit anak-anak muda sekarang..."
"Ya, ya saya setuju," balas Datuk Dr. Johar.

Telinganya dihalakan kepada sistem suara di dinding restoran itu. Dia ingin dengar lagu-lagu kegemaran muda-mudi daerah asing itu. Ayat suci Al-Quran bergema...

"Eh...ni suara orang megaji,"
"Nanti dulu pakcik, selepas ni ada terjemahannya kemudian baru meyusul lagunya," kata pemuda berjubah coklat itu sambil matanya ditutup rapat-rapat.

Asyik sekali dia. Kemudian getaran suara bergema...Cintaku berlabuh di persada rahmat-Mu mendamba kasih yang tidak berhujung mengutip sayang di hamparan cinta suci. Inilah getaran hatiku memburu cinta...stanza hati merindu Ilahii...Datuk Dr. Johar tak tahan lagi. Ia merengus dan pergi ke kaunter bayaran.

"Maaf tuan, duit ini duit lama. Kalau tuan tak mampu bayar kami halalkan sajalah..."

Datuk Dr. Johar makin geram. Dia menderam dan berkata...

"Saya bayar dengan kad kredit saja!"

Dia hulurkan kad kredit warna keemasannya.

"Maaf sekali lagi tuan. Kad kredit ini bukan yang kami boleh terima, kami halalkan sajalah."
"Tak, pantang saya minta sedekah. Saya ada harta simpanan berbungkal-bungkal emas di bank. Takkan saya nak bawa, nanti disambar pencuri."
"Darul Taqwa tak ada pencuri, tuan. Pencuri terakhir telah dipotong tangannya 30 tahun yang lalu ketika minta dihukum di hadapan hakim kerana takutkan seksa neraka."
"Ah, aku tak nak dengar semuanya. Makin gila aku dibuatnya," pekik Datuk Dr. Johar lantas meluru keluar dari restoran itu.

Di luar, semua pandangan menyakitkan hati. Mengapa orang yang kolot ini mentadbir teknologi begini tinggi. Pemandu bullet train berserban merah tersenyum kepadanya. Pilot helikopter dengan tulisan 'MAKRUFAT AIR TRANSPORT' sibuk dengan urusannya. Di seberang jalan tertegak papan iklan dengan tulisan yang jelas:'KELUARGA BAHAGIA GEMBIRA DENGAN SUNNAH'. Di papan itu terpampang gambar seorang lelaki dan perempuan beserta anak-anak mereka. Semuanya berserban, berjubah dan berpurdah. Isy, meluatnya! Di jalan-jalan raya suasana meriah dengan salam dan senyum. Baginya, semua itu seolah-olah meyindir dan mengejek. Kenapa jadi begini? Kenapa? Kenapa? Kenapa? Mengapa? Mengapa? Mengapa? Datuk Dr. Johar tiba-tiba menjerit. tekanan dalam jiwanya yang kian tersumbat itu tiba-tiba meletus.

"Datuk...! Datuk...! Bangun, Datuk. Ada berita buruk!"

Datuk Dr. Johar bangun. Dia tertidur sewaktu menunggu keputusan pilihanraya hari itu.

"Kenapa? Parti kita kalah?" tanya Datuk Dr. Johar.

"Tidak, Datuk. Rakyat bangun memprotes. Mereka tak mahu demokrasi. Mereka tak mahu pilihanraya..."
"Habis mereka mau apa?"
"Mereka mahu Islam, Datuk!"
"Islam?" keluh Datuk Dr. Johar.

Digosok-gosok lagi matanya.

ISLAM adalah tertinggi...tiada yang lebih tinggi melainkan ISLAM...
Monday, February 20, 2006

Ferrari, Pierre Cardin di Darul Taqwa ( Part II )

"Di mana aku sebenarnya ni?" dia bertanya lagi kepada pegawai penguatkuasa dan budak kecil di tepi jalan.

Dia masih kenal, ini Jalan Chow Kit di tengah bandar Kuala Lumpur. Masih ada Masjid Pakistan dan Masjid Kampung Baru di sebelah sana. Tetapi itu sahaja, yang lain tidak ada.

"Pakcik di bandar Mutmainnah. Ini Jalan Mujahadah, namanya. Saya Haji Din, Pegawai Penguatkuasa Iman dan Islam. Diberi amanah untuk memastikan kebersihan lahir batin bandar ini."

Apa? Bandaraya Kuala Lumpur dah jadi Bandaraya Mutmainnah? Jalan Chow Kit dah jadi Jalan Mujahadah? Apa dia mutmainnah, apa dia mujahadah itu? Apa yang terjadi ni? Soalan-soalan itu terus menyerang benak Datuk Dr. Johar.

"Pakcik, kami rayu pakcik membayar denda tadi. Kalau tak sekarang, lepas solat nanti pakcik laksanakanlah. Demi kebaikan pakcik dunia dan akhirat..."

Tiba-tiba terdengar suara orang memberi salam dari jauh, nyaring dan jelas. Seorang lelaki pertengahan umur datang kepada pegawai penguatkuasa.

"Tuan, hukumlah saya. Saya mengumpat tadi. Ya Allah! Seksa neraka amat pedih. Tolonglah, tuan. Hukum saya di dunia sebelum saya dihukum di akhirat!" rayu lelaki itu.

Pegawai tadi berpaling ke arah lelaki yang baru datang, dan kesempatan itu diambil oleh Datuk Dr. Johar. Dia lari sekuat-kuat hati. Peliknya, mereka tidak mengejarnya. Dia terlepas...Lega. Dahaga, lapar mula menggigit tekak dan perutnya. Dia mesti makan. Dia perlu minum. Tapi di mana? Tiba-tiba, dia terdengar suara komputer dari sound system di tepi jalan:

"Assalamualaikum, kepada seluruh penduduk Kota Mutmainnah. Syed Al-Abrar, hartawan besar berada di Jalan Uwais Al-Qarni. Dia merayu kepada fakir miskin supaya sudi menerima sedekahnya. Hari ini, dia menjamu nasi dan minuman. Sila datang!"

Datuk Dr. Johar orang besar Darul Ghurur itu tidak akan mencemar duli menagih nasi. Dia ada duit, mampu membelinya sendiri. Dia pun masuk ke sebuah restoran di tepi jalan. Di situ penuh dengan pelanggan. Semuanya berserban dan berjubah. Matanya tidak betah lagi melihat semua itu. Tapi kerana lapar, dia masuk juga.

"Maaf tuan, itu pintu masuk untuk wanita. Di sini untuk lelaki."
"Ceh, Diskriminasi, double-standard, lelaki dipisahkan daripada perempuan."

Mukanya dicemekkan kepada tuan kedai yang menegurnya.

"Ada restoran lain yang mengamalkan persamaan taraf antara lelaki dan perempuan? Saya tak suka pemisahan-pemisahan macam ni."

Lelaki itu tersenyum.

"40 tahun yang lalu adalah. Sekarang ni, kita sudah bebas dan merdeka. Zaman penjajahan fikiran dan jiwa sudah berlalu. Tak ada diskriminasi wanita di sini, tuan. Amir dan pemimpin Darul Taqwa telah menaikkan taraf wanita tanpa Women's Libs. Kalau tuan ada isteri dan membawanya bersama, sila masuk ke sana. Di sana ada tempat khusus untuk makan bersama isteri dan anak perempuan," terangnya.

Mukanya jernih. Serban dan jubahnya serba putih.

"Ini bertentangan dengan prinsip demokrasi. Sistem pemerintahan kapitalis, sosialis, nasionalis malah komunis sekalipun tak macam ni..."
"Masya-Allah pakcik, jangan disebut lagi nama ideologi itu. Semuanya telah termaktub sebagai ajaran-ajaran sesat dalam perlembagaan Darul Taqwa ini. Tak ada lagi orang yang berpegang dengan fahaman jahilliyyah itu...Subhanallah..." keluh tuan restoran itu sambil mengurut-ngurut dadanya.

Ekor serbannya bergoyang-goyang ketika dia menggeleng-gelengkan kepalanya. Ah! Persetankan semua itu. Perut aku lapar. Datuk Dr. Johar pun masuk.

p/s: nanti sambung balik...

Saturday, February 18, 2006

me as a monster...haha

Your Monster Profile

Brutal Gargoyle

You Feast On: Coffee

You Lurk Around In: The Empire State Building

You Especially Like to Torment: Lawyers
tryla quiz merapu ni...yang lawaknyer...die ckp i like to torment lawyers...hey i also want to be a lawyer meh...hahaha

Friday, February 17, 2006

Buat Teman-teman yang Cintakan Nur Islam

Ferrari, Pierre Cardin di Darul Taqwa

Digosok-gosok lagi matanya. Dia seakan-akan tidak percaya apa yang dilihatnya. Apakah aku kembali ke zaman unta, ke zaman kolot dan purba? Begitulah detik hatinya. Dikesat hidungnya yang berair dengan kertas tisu. Kertas itu kemudiannya dicampakkannya ke tepi jalan.

"Assalamualaikum, pakcik. Tolong kutip kertas itu. Nanti pakcik rugi di akhirat. Kebersihan itu sebahagian daripada iman." Bunyi satu suara dibelakangnya.

Dia bingkas berpaling. Siapa berani menegurku? Aku Datuk Dr. Johar, orang besar negara ini.

" Pakcik, biarlah saya tolong kutip, sebelum Penguatkuasa Iman dan Islam datang. Nanti didendanya pakcik," kata budak kecil berpakaian putih dengan serban yang melilit kepalanya.

Datuk Dr. Johar membetulkan tali lehernya. Ah, kalau dia datang biar aku sogok dengan duit ini. Siapa yang tidak kelabu mata, tengok duit merah, biru berlapis-lapis. Namun, Datuk Dr. Johar terus hairan. Bangunan pencakar langit dengan wajah pembangunan yang sofistikated. Ada helikopter bersimpang siur bergerak di udara. RailBus bercerakah ke sana sini. Bullet train meluncur bagaikan panah dilepaskan dari busurnya. Kesibukan yang layak dipikul oleh manusia-manusia moden. Namun, peliknya pakaian mereka, tingkah-laku mereka...Ah, di mana aku sekarang ini, gerutu hati Datuk Dr. Johar.

" Hoi budak, aku di mana sekarang? " soalnya kepada budak yang menegurnya tadi.

Budak itu tersenyum. Mukanya cerah dan indah. Tenang dan bersuara lunak. Apakah ini Alladdin, budak Arab dengan lampu ajaibnya : teka-teki itu terus menerjah kepala dan kotak fikiran Datuk Dr. Johar. Budak itu membuka mulut hendak menjawab. Belum sempat, tiba-tiba datang sebuah kereta jenis Ferrari, merah dan bercahaya. Keluar dua orang lelaki dengan pakaian yang hebat dan segak. serban mereka berwarna hitam berjalur biru.

" Assalamualaikum...maaf, pakcik. Kami terpaksa mendenda pakcik. Kesalahan membuang sampah ini sudah belasan tahun tidak berlaku di Darul Taqwa ini. Kami terpaksa mendenda pakcik. Kebersihan itu lambang iman. Negara ini menitikberatkan iman...Pakcik didenda, 30 kali Subhanallah, 30 kali Astaghfirullah, dan Selawat 100 kali," kata pegawai penguatkuasa itu dengan lembut

Datuk Dr. Johar tersentak. Apa namanya undang-undang ini. Tidak ada dewan bandaraya di seluruh pelusuk dunia mengamalkannya. Dia tercengang-cengang. Namun egonya membumbung tinggi. Apa? Dia nak marahkan aku?

" Ni duit lima ratus. Saya tak mahu buat apa yang kamu minta. Kita selesaikan di sini saja. Berapa gaji yang kamu dapat sebulan?" tanyanya angkuh.
" Pakcik, kita bekerja kerana Allah, bukan kerana gaji. Lagipun duit bukan ada harga lagi di zaman ini. Semuanya dipandang sebagai alat, bukan matlamat," kata pegawai berjanggut dan berjambang itu dengan tenang.
" Oh, oh...maafkan kami, pakcik. Kami nak tanya sikit, kenapa pakcik pakai pakaian zaman dulu? Mana pakcik dapat pakaian macam tu?" tanya pegawai itu pula.

Aku yang gila atau di yang gila? Detak hati Datuk Dr. Johar. Dia berjalan ke arah kereta Ferrari yang berkilat itu. Melalui cerminnya, dia nampak perawakannya dengan jelas. Tak ada yang salah. Tali leher, kemeja dan kotnya masih kemas dan segak. Daripada jenama yang mahal pula - Pierre Cardin. Kasutnya hitam berkilat daripada jenis Bally. Ah! Aku masih unggul. Lelaki tampan, lambang status dan kejayaan.

" Anak muda, pakaian pakcik ni pakaian pemimpin. Pakcik orang besar di negara ini. Pakcik dah keliling dunia dengan pakaian ini."
" Pakcik, itu pakaian puluhan tahun yang lampau. Ketika Islam belum berdaulat di Darul Taqwa ni. Moyang-moyang kami dulu saja yang pertahankan pakaian macam itu. Itu pakaian orang kuno di Barat. Sekarang, kami hanya dapat lihat gambar-gambarnya saja. Itupun dalam buku Sejarah Zaman Peralihan Islam. Orang Barat zaman moden ini dah berpakaian macam yang kami pakai. Tak ada orang yang pakai macam tu kecuali orang-orang bukan Islam yang dijamin kebebasannya dalam sebuah negara Islam seperti Darul Taqwa."

Datuk Dr. Johar termanggu-manggu kebingungan. Dia yang kolot, dia yang ketinggalan zaman.


to be continue...Thursday, February 16, 2006

katak ensem hehe..


you have to kiss a lot of toads before you find a handsome prince...tryla...jgn risau free je... hehe

Wednesday, February 15, 2006

Saye yang bz...

okeh...disebabkan kakak saye dah bising suruh update saye pun nak update la skit...mule2 td ingat nk tulih panjg sket tp tetibe bos saye bg fail suruh wat plak..aiyaaa...dah tu suruh siapkan ptg ni gak...sabo jela... bos yg sorang nih mmg ske bg fail last minit...hmm, ni pun curi mase skit..haha okla...nnt sambung blk...nak wat kje dlu...see ya

Tuesday, February 14, 2006

testing...testing

eloooo....