Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Tuesday, December 01, 2009

hanya waktu yang tahu menghargai cinta..........

Alkisah di suatu pulau kecil, tinggallah berbagai macam benda-benda
abstrak: ada CINTA, KEKAYAAN,KECANTIKAN, KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN dan
sebagainya. Awalnya mereka hidup berdampingan dengan baik dan saling
melengkapi. Namun suatu ketika, datang badai menghempas pulau kecil itu dan
air laut tiba-tiba naik semakin tinggi dan akan menenggelamkan pulau itu.
Semua penghuni pulau cepat-cepat berusaha menyelamatkan diri.

CINTA sangat kebingungan sebab ia tidak dapat berenang dan tak mempunyai
perahu. Ia berdiri di tepi pantai mencuba mencari pertolongan. Sementara
itu air makin naik membasahi kaki CINTA. Tak lama CINTA melihat KEKAYAAN
sedang mengayuh perahu.

"KEKAYAAN! KEKAYAAN! Tolong saya!" teriak CINTA. Lalu apa jawab KEKAYAAN,
"Aduh! Maaf,CINTA!" kata KEKAYAAN. "Perahuku telah penuh dengan harta
bendaku. saya tak dapat membawamu serta, nanti perahu ini tenggelam.
Lagipula tak ada tempat lagi bagimu di perahuku ini." Lalu KEKAYAAN
cepat-cepat mengayuh perahunya pergi meninggalkan CINTA tenggelam.

CINTA sedih sekali, namun kemudian dilihatnya KEGEMBIRAAN lewat dengan
perahunya. "KEGEMBIRAAN! Tolong saya!", teriak CINTA. Namun apa yang
terjadi, KEGEMBIRAAN terlalu gembira karena ia menemukan perahu sehingga ia
tuli tak mendengar teriakan CINTA. Air makin tinggi membasahi CINTA sampai
ke pinggang dan CINTA semakin panik. Tak lama lewatlah KECANTIKAN.

"KECANTIKAN! Bawalah saya bersamamu!", teriak CINTA. Lalu apa jawab
KECANTIKAN, "Wah, CINTA, kamu basah dan kotor.saya tak bisa membawamu ikut.
Nanti kamu mengotori perahuku yang indah ini." sahut KECANTIKAN. CINTA
sedih sekali mendengarnya. CINTA mulai menangis terisak-isak. Apa
kesalahanku, mengapa semua orang melupakan saya.

Saat itu lewatlah KESEDIHAN. Lalu CINTA memelas, "Oh, KESEDIHAN, bawalah
saya bersamamu", kata CINTA. Lalu apa kata KESEDIHAN, "Maaf, CINTA. saya
sedang sedih dan saya ingin sendirian saja... ", kata KESEDIHAN sambil terus
mengayuh perahunya. CINTA putus asa. Ia merasakan air makin naik dan akan
menenggelamkannya. CINTA terus berharap kalau dirinya dapat diselamatlkan.
Lalu ia berdoa kepada Tuhannya, oh tuhan tolonglah saya, apa jadinya dunia
tanpa saya, tanpa CINTA?

Pada saat kritis itulah tiba-tiba terdengar suara, "CINTA! Mari cepat naik
ke perahuku!" CINTA menoleh ke arah suara itu dan melihat seorang tua reyot
berjanggut putih panjang sedang mengayuh perahunya. Lalu Cepat-cepat CINTA
naik ke perahu itu, tepat sebelum air menenggelamkannya.

Kemudian di pulau terdekat, orang tua itu menurunkan CINTA dan segera pergi
lagi. Pada saat itu barulah CINTA sadar, bahwa ia sama sekali tidak
mengetahui siapa orang tua yang baik hati menyelamatkannya itu. CINTA
segera menanyakannya kepada seorang penduduk tua di pulau itu, siapa
sebenarnya orang tua itu.

"Oh, orang tua tadi? Dia adalah "WAKTU", kata orang itu. Lalu CINTA
bertanya "Tapi, mengapa ia menyelamatkanku? saya tak mengenalnya. Bahkan
teman-teman yang mengenalku pun enggan menolongku", tanya CINTA heran.
"Sebab", kata orang itu, "hanya WAKTU lah yang tahu berapa nilainya harga
sebuah CINTA itu... ... "

di manakah 'WAKTU' ku...huhuhu





tengok gamba neh teringat kenangan terindah gue hehehe ^_~

Monday, November 30, 2009

why am i writing that???

Belakangan ini, aku amat ketagih bermain 'bukumuka' (^_^)...seperti yang lainnya, laman tersebut tidak kurang berbeza dengan laman2 kenalan yang lain...menghubungkan semula tali silaturrahim yang lama terputus, berjumpa semula teman2 lama dan baru sebentar tadi aku berjumpa dan bertanya khabar semula dengan 'sahabat pena' di sekolah dahulu...dia merupakan seniorku dan terima kasih kepadanya, bahasa inggerisku bertambah baik hari demi hari dek kerana pertukaran surat antara kami adalah dalam bahasa tersebut...

apa yang sedikit berbeza antara laman tersebut dengan yang lainnya adalah kerana laman tersebut menyediakan aplikasi interaktif menerusi pelbagai permainan yang dapat dimain bersama teman2...antara yang paling digemari aku adalah sorority life dan cafe world...dua permainan ini memang telah menyebabkan ku melupakan yang lain2nya huhu...(--')

selain bermain, aku tidak lupa juga mencari teman2 sekolah menengah dahulu...sudah lama terputus hubungan dan tidak bertanya khabar...melalui laman tersebut, dapatlah saya mengetahui secara tidak langsung perkembangan terbaru kesemuanya secara tidak langsung...apabila difikirkan, cara ini amat mudah dan cepat tetapi keburukannya ialah, kita tidak lagi bercakap secara langsung dengan mereka..berbeza tau! samalah seperti blog saya ini. terasa bersalah apabila mengetahui teman2 mengetahui perkembangan diriku hanya melalui blog ini...sepatutnya kami harus saling berhubung secara langsung...namun terima kasih kerana masih menggalakkan ku untuk terus merapu dalam blog ini yah ^_~v heee...(yep...u la lai ;))

melihat teman2 sekolah dulu...wah semuanya sudah 'berdua'...bak lagu acha tu...berdua lebih baik katanya...hee gembira melihat mereka masing2 gembira disamping yang tersayang...kawin2 tu, jangan lupa jemput ya! pada perjumpaan teman2 di iiu, saya and teman2 ada meyatakan 'siape yang kawin dulu ye?'...nak tengok dalam kls kite and dalam batch kite sape yang bertuah tuh heee...setakat ini...yang saya tahu, balqis asma saidah sudah bertunang! tahniah2...org sedang bertunang ini manis darahnya...hati2 ya...

well3..yelah...umur sudah 21 tahun...kalau zaman dulu sudah beranak pinak entah yang keberapa sudah...tensi je saya sekarang pabila pulang sahaja ke kampung, pasti makcik2 dok tanya..kamu bila? takkan tidak ada kawan2 kat tempat blaja nuh..cepat2la carinya...haisyhh...malas betul menjawab soalan tersebut...rilekla..mudo laie...keje belum lagi..rumah takde lagi...belum habis belajar lagi dan mahu sambung lagi...heh, Allah knows better...as for me yang taknak beranak ni x kesah...yong katenye mahu 18 anak jadinya gue kutip aja paling kurang 2 heheh

p/s: dah dapat sijil kaweng..dah boleh kaweng dah..tapi taknak beranak..cane? hahaha kasyian dehh

"setiap lumrah manusia adalah berpasangan"..

some people might think.. by having a partner, ur life will be complete.. and some people also think, they don't even bother if they do not have any partner, as long as they can live happy and survive... well.. it still depends on the individual it self.. but, naturally, we cannot deny what Allah had already set for us, "setiap lumrah manusia adalah berpasangan"..

by having a partner sometimes will make u feel stress, sometimes it will make u feel that u r really fly up in the sky.. it is still depends on how the relationship goes.. if both are manage to drive the thing carefully, of coz.. the ending will be happy.. but for some that not drive it carefully, this is where all the painful come in..

in relationship, TRUST is the important thing.. if u cannot TRUST ur partner, there will be many problems occurs.. as a partner, you also must show something that can make sure or ensure that ur partner will trust you.. what i mean is, by showing how serious u r in the relationship.. beside trust, PATIENCE is another thing.. every relationship will have the UP and DOWN situation.. you have to be very patience and think rationally.. it is not a correct way to just make a STUPID or NONSENSE decision just bcoz u cannot handle it.. even though u r facing many problem around you or inside your mind.. you have to manage two different thing if u r having a relationship.. the RESPONSIBLE is by both side.. RESPECT is also another element.. you have to RESPECT your partner.. and the most important thing of all is.. ACCEPT YOUR PARTNER AS WHAT THEY ARE.. DON'T TRY TO COMPARE YOUR PARTNER WITH OTHER (ur ex, ur friend or etc).. you cannot change ur partner or you might need a time to change it.. but.. u have to know.. how to CONTROL the situation.. always remember every human are not PERFECT.. terimalah mereka seadanya...

always remember.. when u r in a relationship, u have to be BRAVE to adapt what ever things that will come either it is good or it is bad...

Wednesday, November 25, 2009

tolong2!!!

i'm recently addicted to all those game at facebook...kerana mereka gue sudah tinggalin blog kesayangan gue neh...huhu...ya maseh baru di sana jadinya ketagih terus...tambahan pula gue emang gila main game...baik2...gue akan tumpukan blog juga yah...^_~v
p/s: tp sorority life memang best banget...:)

Friday, November 20, 2009


accomplished for todaY!!! hAPPY wORLD cHILDRENS dAY!!! ^_^

Thursday, November 19, 2009

Health And Fitness In Islam

To live in Islam is not merely preparing for the Hereafter, but also to live a complete way of life right here in this world. Hence, the question of gracious-living or healthy-living, which has become a much-discussed issue nowdays, is not new a Muslims. Healthy-living is part and parcel of Islam, introduced with the inception of Islam more than 14 centuries ago. The following point s are recapitulated in how Islam instruct its followers to live a health life:

1. Islamic prayer

The solat or Islamic prayer comprises both physical movement and mental concentration. Performed five times a day and at "strategic" points of the day, the obligatory solat and the voluntary solat, which are performed before and after the five obligatory solat, provide a good means for blood circulation as breathing and other physical exercise without any strenousness, apart from the main objective of attaining spiritual upliftment. As the saying goes: anything done mederately and frequently is better than over-exertion at infrequent periods.

2. Prayer ablution

Before a Muslim performs his prayers, he does the ablution which comprises washing of the hands, arms right up to the elbow, face, mouth, nostrils, inside and behind the ears, all around the neck, part of the head above the forehead and the feet ou to the ankle. Done five times a day, it not only cleanses these vital parts of the body from dust and dirt but also "softens" and refreshes them.

3. Eating wisely

Muslims are urged to eat moderately. Prophet Muhammad said: "Muslims should be people who eat only when they are hungry." That is to say, unnecessary snacks taken in between meals should be avoided. The Prophet also said: "It is good to be always a little hungry." Thus, over-eating can be avoided.

4. Forbidden food

Pork is forbidden to Muslims for spiritual reasons. Incidentally pork has a high cholesterol level. Also, even non-Muslims affirm that it is dangerous to eat it if is not cooked thoroughly because of the germs contained in the mea. Blood, of any animal, is also forbidden because of the obvious germs it may carry. This is why Muslims slaugther livestock in such a way (with a deep slit at the neck blood-vein using a sharp knife) as to drain off its blood as the animal struggles a little in unconsciousness. Muslims also say a littlr prayer at the time of initiating the (sharp) knife to make their intention clear thet slaughtering is done for food (and not for sport or some kind of offering as these are forbidden in Islam). If the animal is electically stunned or plunged in boiling water, yes, it will kill the animal instantly but the blood will remain intact in its body.

5. Fasting

The annual fasting in ramadhan, apart from the spiritual and other self-control benefits derived from it, also has health benefits. It cleanses and relaxes the stomach and gives it a "rest from work" for about 16 hours a day for a month once a year. Other than the Ramadhan fast, Muslims are urgd to undertake voluntary fasting as much as they could at any time throughtout the year. Some Muslims make point to fast every Monday and Thursday following the Sunnah (practise) of the Prophet. Fasting also makes a Muslim lose fat and unnecessary weight.

6. Circumcision

Circumcision keeps the male organ clean and dry, and has hygienic and medical advantages. Silma Buckley, in her book "Islamic Parenting - the Natural Alternative", says: "Circumcision men rarely from the following: canser of the penis, phimosis and para-phimosis - a swelling of the penis due to strictures of the foreskin and balanitis - inflammation of the gland of the penis."

7. Clealiness

Muslims are urged to brush the teeth and bathe everyday. They are also urged to always wear clean clothes and keep the house neat and tidy. Shoes and slippers are not only not worn in the mosque but also in the house because the under-side of these footwear (which have been worn out-side) are never free from dirt and soil.

8. Washing after urination and defecation

A Muslims is regired to clean himself using water after urintation and defecation. This has obvious great hygienic benefits. This hygienic practise together with circumcision are responsible for the reduced number of cases of cervix canser, piles and other diseases among Muslims.)

9. Insistence on marriage, modestly and chastity

Islam advises the followers to adhere strictly to:

Modest dressing: A women's immodest dressing seen in person or depicted in pictures could heighten the sexual urge in spiritually "weak" men, and this could lead to rape, lewdness and other sexual coruption in society, and
No sex outside marriage: This is why marriage is made obligatory on Muslims and sex outside marriage is forbidden. Sex outside marriage, namely, pre-marital or extra-marital sex and other sexual relatinship, is the cause of a host of sexual-transmitted diseases, including the deadly AIDS.

10. Prohibition of intoxocants

Islam forbids indulgence ani intoxocants like alcohol, drugs and glue-sniffing as all these can damage the well-being of a person in a number of ways. Alcohol, for instance, is reported to be the second most common cause of liver disease in Singapore. In the traits Times article, '"Alcohol No. 2 culprit in most liver diseases", Dr Roland Chong, says: "The people in the high-risk group include social drinkers and people in the entertainment line who have to drink as part of their job." Intoxicants are not only harmful to the people the society at large. Nowaday, Muslim sholars are also interpreting the Arabic word for "intoxicants" found in the Quran to include smoking because of its dependence-inducing properties similar to the other intoxicants as well as its obvious harm to the smoker and others araound him.

If Muslims adhere to the teachings of Islam, they would automatically lead a healty lifestyle.


JOm jOg esOk!!! meet mE at hill city yah ^_~v



Wednesday, October 28, 2009

Girls Are Like Apples

Girls

are like apples

on trees. The best ones

are at the top of the tree.

The boys don't want to reach

for the good ones because they

are afraid of falling and getting hurt.

Instead, they just get the rotten apples

from the ground that aren't as good,

but easy. So the apples at the top think

something is wrong with them, when in

reality, they're amazing. They just

have to wait for the right boy to

come along, the one who's

brave enough to

climb all

the way

to the top

of the tree.



bite...bite..bite...haha ;p

Friday, October 23, 2009

Siapa paling sayang aku?

Ada dua mesej pesanan ringkas yang aku terima dengan 1 tujuan yang sama---

They both want my emel add…

Mesej 1: weh, bak emel. Nak anta game

Mesej 2: salam angah..macam mane exam? Ok. Ape emel angah ye?

Heeee..jadinya yang mana satu dong?

p/s: ampun yong jangan mare ;p

Lucu…

Semua kawan2 jenuh bertanya, “weh, bile ekau nak wat facebook?”
Ikutkan hati malas juge…friendster itu pun sudah lama tidak ku jenguk…tapi memandangkan permintaan ramai…saye pun mendaftarlah…
Ye…saye maseh baru…jadinya pening jugalah apabila masuk ke laman tersebut pertama kalinya…
Ku cuba dalami satu persatu tapi sampai sekarang pun masih blurr lagi…
Ada satu perkara lucu pada akula…tidak tahulah pada kalian…





Me CHANGED her religious views?
Me is NOW single?

Apekahhhh???

p/s: dah terikut ekaula sengau huhu ;p

Monday, October 19, 2009

Final Exam

2hb November
Consumer Law

4hb November
Usul Fiqh

8hb November
Company Law

9hb November
English for Academic Purposes
11 November
Public International Law

13hb November
Land Law

15hb November
Criminal Law

Salam perjuangan untuk semua! Doakan aku juga yah ^_~v

Another sleepy day…

A cappucino for me
An expresso for her…
2 egg sandwiches for us both…

And yet I’m still sleepy…zZzZ

Aku ini terbalik kot sikit…mungkin kerana sudah terlalu banyak kena kopi…I’m immune to cafein kot…macam si sengau tu la…he’s sleepy even though habis sebotol redbull… ;p

Dek kantuk itu, aku ke ‘kamar peraduan’ yang sungguh nyaman dan mendinginkan untuk melelapkan mata sebentar sebelum ke kelas namun hasrat sebenar tidak menjadi apabila terlihat di skrin televisyen yang mana CNN sedang menyiarkan ramalan kaji cuaca seantero dunia. Peti tivi memperlihatkan peta asia tenggara…

Mindanao- check
Jakarta- check
Bangkok- check
Singapore- check
Kuala lumpur- nehi?

Hoho…tag nama untuk singapura itu telah menutupi semenanjung…singapura yang sekecil2 alam itu pun wujud di peta mereka tapi kita? Bukankan kita sudah popular? Atau belum cukup terkenalkan kita? Pelik2…nampaknya Pak Najib kena berusaha keras memperkenalkan 1Malaysia kepada mereka…Chaiyok2 pak pm :)

ConVest 09

First Day
Baju RM 30
Baju lagi RM 23
Quran Pink RM 40
Solusi RM 9
Buku Cerita RM 13
External Hardisk RM 219
Dvd-R RM 40
Keyboard Protector RM 5
Buku Cerita lagi RM 29.90

And yet still I want that rm20 baju…what to do meh? Huhuh

Last Day

Badges RM 6
Doll RM 8
Pink Purse RM 15
Baju itu RM 20

Ye, saye beli baju itu…tapi ended up tak muat wawawawa sadisss….nyesal2
Tula mama dah cakap jangan membazir buat juge bla…bla…bla…biasala kami x penah serik and biasala jugak ppuan, susah nak berhenti berckap hehe…same…awak yg bace ni pun same hahaha ;p

Friday, October 02, 2009

Miracle did happen…

Ehem..ehem…tidak ku sangka bahawa blog ku masih mempunyai pembaca yang setia…terima kasih saya ucapkan buat anda ^_~ walaupun pembaca setia itu sahabat akrabku sendiri tetapi okaylah tu kan..kan? hee ;p

Hari ini…keajaiban benar2 berlaku…

hari iniadalah merupakan hari pra-pendaftaran subjek2 untuk semester akan datang…
selalunya hari ini aku kan KECEWA…

namun…

itu tidak berlaku…

tidak HARI INI

hari ini aku Berjaya meng-ADD kesemua subjek mengikut perancangan…alhamdulillah…syukur2

namun…keajaiban tersebut bukan senang berlaku…terima kasih tidak terhingga buat ayongku yang telah susah2 membantu…nun jauh di PD…talian sawangnya amat membantu diriku yang hampir2 putus asa dek mengenangkan kekecewaan yang sering berlaku saban kali HARI INI tiba…

syukur2…mungkin berkat dan rezeki bayi dalam kandungan ayong kot…hee ;p terima kasih bayi! Esok2 boleh tolong mak ngah lagi ^_~

Friday, August 14, 2009

???

ape yg berlaku????? aku konpius..nape link blog aku sewel....huhuhu

Wednesday, July 08, 2009

^_^


Giving us a friend is the simple way God


tells us that He really cares...

Thank you Allah for giving me such good friends to me :) To all my dear friends, thanks for being with me at all times whether i'm in a happy, moody, sad, sewel, crazy and apa2 ajalah...;p Tanpa kalian, hidup gue akan suram dan bersama kalianlah saya belajar erti hidup yang amat bermakna ini ^_~ just me being poyo again hehe ;p

Tuesday, July 07, 2009

i'm sorry...i Just know...


Satu hari itu, saya dengan sengajanya membelek entri lama2 milik teman2...belek punya belek, terserempak dengan entry azazi yang dah lame sangat ni...kisah tentang die penah eksiden...betul ke azazi? nape gue tak pernah tahu pun huhu memang kawan yang teruk betulla saye neh huhu (--')


Dun worry my dear friend, i'll always be here for u whenever u r in need of me ^_~ u have a great life now lah :) Looking forward to your great design yah! ^_~ *wink*

Monday, July 06, 2009

Lagilalala

1. Bekas kekasih saya adalah :
~~>nak kene sebut kat sini ke? heheh

2. Saya sedang mendengar :
~~> miley cyrus’s the climb ^_~

3. Mungkin saya patut:
~~> mengemas barang2 untuk pulang ke Gombak

4. Saya suka :
~~> menekuni buah atiku, buku :)

5.Sahabat-sahabat baik saya :
~~> sentiasa memahami dan berada disisi ketika susa n senang

6.Saya tak paham :
~~> kenapa org mhkmh asyk komplen je kejenye…mkn mau bnyk..tym baya ish3

7.Saya kehilangan:
~~> orang yang m’jaga saya pada hari lahir saya..sedih2 :’(

8.Ramai yang berkata :
~~> bile nak abih cutinye..asyk kat kntin je huhuh

9.Makna nama saya :
~~> the light of Heaven ^_^v

10.Cinta itu adalah :
~~> sesuatu yang malas aku pk huhuhu

11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
~~> rindukan saye wahaha ;p

12.Saya akan cuba :
~~> banyak bersabar lagi! huhuhu

13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :
~~> forever and ever til yaumul qiyamah

14.Telefon bimbit saya :
~~> senget mcm tuannye jugak hohoh

15.Bila saya terjaga dari tidur :
~~> saya senyum muge2 muke tu nmpk mude sentiasa hohoh

16.Saya paling meluat apabila :
~~> kak yah gelak x berperasaan (--‘)

17.Pesta/Parti adalah :
~~> paling best jika ianya adalah pesta buku hehehe ;p

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
~~> my dear lola ;) wpun ekau suda tiada, nmun ekau ttp di atiku

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
~~> during primary school…learn lotsa thing, gain experiences and having frens dat owez bside me until now…

20.Hari ini :
~~> aku xyah gi kantin wihuuu

21.Malam ini saya akan :
~~> macam biasa baca Hikmah Hati sebelum tido :)

22.Esok pula saya akan :
~~> ngedate hoho ^_~

23.Saya betul-betul inginkan :
~~> semua buku yang ada di seantero dunia..bole x?

24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
~~> aku sudah tembun…makan saje kejenye huhuhu ;p

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan :
~~> due2 best! ^_^V

26.Makanan Barat atau Jepun :
~~> Barat…sedang mencuba mknn jepun heheh

27.Bilik yang terang atau gelap :
~~> terang, utk membaca, gelap utk tido… zzz

28.Makanan segera adalah :
~~> dilarang memakannya oleh ibu saya heheh

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
~~> biarin aja

30.Siapa yang anda nak Tag?

puan wynn bunting haha ;p ohh..and I already bought ur laskar pelangi ^_^

Diet Cara RASULULLAH S. A.W

Rupa2nya tanpa kita sedo, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main balun aje sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kalian telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. As being said, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kita ikut diet ini. tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus. Insyaallah kalau kalian ikut diet Rasullullah ini Garenti kalian takkan sakit perut ataupun keracunan makanan hoho ;p

Jangan makan SUSU + DAGING

Jangan makan DAGING + IKAN

Jangan makan IKAN + SUSU

Jangan makan AYAM + SUSU

Jangan makan IKAN + TELUR

Jangan makan IKAN + DAUN SALAD

Jangan makan SUSU + CUKA

Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL

# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.

Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak percaya... kawan2 cubalaa... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie... . Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.

Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit.

Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

p/s : Sampaikan walau sepatah...

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:- Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.

Nabi juga mengajar kitamakan dengan tangandan bila habis hendaklahmenjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) Wassalam...

Sama2lah kita mengamalkannya... ... .

WallahuA'lam Sabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan insyaallah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya ;)

Saturday, July 04, 2009

Si Tembun Aku

Aku dah gemok dah cuti lama2 neh…cane nak kurus balik neh huhu wawawa…tak tahulah aku ni gemok macam siapa…seperti si Mihrimah Maryamkah? Hehe jangan macam Tun Sri Rosjah sudah huhu

Aku sedang menghitung hari ini…menghitung hari2 untuk kembali semula ke Taman Ilmu dan Budi…sisa2 akhir percutian ku ini aku manfaatkan sebaik2nya…mesyuarat bersama pekerja2 sudah selesai dah aku harap mereka akan menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik sekali supaya ibu ku tenang hati dan gembira selalu…

Dek ketenangan ibu yang sering terganggu oleh pelbagai masalah itulah yang membuatkan ku gagah untuk membantu ibu di sana…jika tidak, jangan haraplah! Baik sahaja aku bersenang- lenang di rumah ataupun kembali menjadi kuli di Sri Anika hehe ;p Mengenai kantin yang satu itu nanti2lah ku ceritakan…tiada mood ingin melakarkan ia disini. Memikirkan ia juga telah membuatkan fikiranku pusing dan runsing…

Kantin oh kantin! Disebabkan ekaulah badan gue tembun dan emosi gue sekarang lagi terganggu…aku asyik nak marah2 je semenjak 2 menjak di sini…entah apa yang aku telan sehingga emosi aku selalu sahaja lari daripada landasannya dan justeru mengakibatkan semua menjadi mangsa huhu..kasyian deh…maafin gua ya syiapa2 yang terkena ^_~
Sudah buhsan di sana aku. Bukan aku sahaja, mereka juga buhsan melihat aku…bak kat Ins. Amrin, sahabat papaku,

“ Kau ponteng sekolah ya? Ada kat sini je…tak balik2..”

See…semua orang menyampah tengok aku…ceit x heran…gue lagi menyampah tengok korang yang suka wat perangai seorang pengguna yang tidak berpendidikan! ;o Minta maaflah…mulut gue memang jahat banget tapi hati gue insyaAllah baik hehe ;p
Lagi beberapa hari je lagi yang tinggal ni…barang semua tidak ku kemas lagi…banyak sungguh barang yang hendak dibawa pulang. Si Sengau pun tadi sudah bising mengingatkan akan bukunya yang ku pinjam tidak dipulangkan lagi hee…insyaAllah dik..dun wori…I’ll give it back to u yah!

Kiranya nanti di sana, bisakah gue menguruskan diri ini kembali yah? Huhu wait and see la nanti macam mana…mesti kawan2 semua terkejut melihat gue hoho

Later…daaa

Kesiannnnnn……

Who said we are fabricating evidences? ^_~

A man went to his lawyer and told him "My neighbour owes me $500 and he doesn't want to pay up. What should I do ? "Do you have any proof ?",asked the lawyer. "Nope," replied the man. "Okay, then write him a letter asking him for the $1000 he owed you," said the lawyer. "But it's only $500!" replied the man. "Precisely, that's what he will reply and we will have the proof we need," said the lawyer.

Thursday, July 02, 2009

People in my Friends list

Hari untuk merapu lagi heheheheh…;p seorang sahabat gue pernah dahulu mencadangkan kepada gue untuk melakari kisah tentang sahabat, teman, rakan, dan kawan gue di goblog usang gue ini. Jadi bagi memulakan alkisah hikayat sang merapu, saya tampilkan buat kali pertamanya pemenang pertama untuk entri pertama tentang alkisah ini. Gue ambilin dari senarai yang terakhir daripada senarai temen2 gue di ‘Friendster’.

Saudari bertuah pada kali ini ialah…jeng3



Fareezan namanya. Beliau merupakan adik bilik saya ketika di bangku sekolah menengah dahulu. FYI, pada tahun gue bakal menduduki SPM dahulu, gue telah diamanahkan untuk menjaga adik2 PMR di bilik kami iaitu RPBD. Pada tahun tersebut, asrama setiap tingkatkan sudah diasingkan. Gue yang sepatutnya bersama temen2 tinggal di rumah merah terpaksalah duduk di rumah putih tersebut bersama seorang sahabat gue yang sangat baik.

Jadinya, kami berdua adalah kakak kepada adik2 yang tinggal di bilik tersebut. Asalnya sedih juga karena tidak dapat menghabiskan persekolahan untuk tinggal bersama temen2 tetapi dengan memiliki adik2 bilik yang baik dan ‘mendengar kata’ ini, amat memberi gue 1001 pengalaman sama ada pahit atau manis.
Berbalik kepada cik Fareezan ini, sejujurnya, gue tidaklah begitu kenal rapat dengannnya karena beliau lebih senang disamping sahabat gue yang 1 lagi itu. Kenapa? Jangan ditanya kok…gue gareng mungkin kih3…;p

Tidak tahu lagi apa yang ingin diceritakan tentangnya…mesti kalian mengutuk gue kan2? Haha…yang pastinya untuk diri sendiri bagus juga…apabila terfikir akan pembikinan entri sebegini, membuatkan gue lebih tahu tentang keadaan meraka. Mana tidaknya, seperti si Fareezan ini, setelah dibeleki friendsternya, baru gue tahu yang dia sekarang di CFS IIUM PJ…laaa menjadi junior gue lagi tapi tidak juga karena selepas ini dia akan ke kampus di Kuantan atau mungkin Gombak jika kejuruteraan pilihannya. Agak2nya apa ya? Hoho syiapa2 yang tahu silakan memberitahu gue di sini yah! ;p

Wednesday, July 01, 2009

Suke suki ;p





























Sedikit gambar yang ingin dikongsi...gambar yang laen nanti2lah...tidak sempat...kemudian lagi yah! ;p Solat2...

Tuesday, June 30, 2009

Recently Read…


Life of Pi is a fantasy adventure novel written by Canadian author Yann Martel. In the story, the protagonist Piscine "Pi" Molitor Patel, an Indian boy from Pondicherry, explores issues of sexuality, spirituality, and practicality from an early age. He survives 227 days after a shipwreck, while stranded on a boat in the Pacific Ocean.

---Buku tentang kehidupan yang amat menarik untuk diladeni pada saya...namun begitu, terjumpa akan saya dalam karya En. Martel ini yang mengisahkan bagaimana watak utama menggambarkan agama Islam dan ianya seperti yang saya petik di bawah ini.

Pi then explains how he became a Muslim at age fifteen. It began when Pi met a Muslim baker and mystic, a second Mr. Satish Kumar, who, in the middle of a conversation with Pi, excused himself to pray. Pi watched the routine and returned later to ask the baker about his religion; the baker explained that Islam is about the Beloved. Pi began to pray with Mr. Kumar and to visit a local mosque.

I Quote:
“Islam had a reputation worse than Christianity’s – fewer gods, greater violence, and I had never heard anyone say good things about Muslim schools…”

Saya petik ayat di atas seperti yang dituturkan oleh Pi, si Protagonis. Dia menggambarkan Islam seperti di atas. Yang pasti bukan dia sahaja yang berfikiran sedemikian bukan?...mungkin ramai yang berfikiran sedemikian bagi yang belum mengenali Islam yang Agung dan suci ini.

Justeru itu, kita yang Muslim ini mestilah menunjukkan tauladan yang baik kepada mereka...jangan dihalang niat suci mereka untuk mengetahui Islam dengan lebih dekat dengan perangai2 buruk kita...yang buruknya kita..bukannya agama Islam.

Ada kisah daripada seorang penceramah Cina Muslim yang saya sudah lupa namanya menceritakan bahawa dia amat marah apabila dia ke pejabat agama untuk mengucap dan beriman dengan Islam namun ini reaksi yang diterima oleh pegawai di pejabat agama tersebut...

"mana itu perempuan Melayu?"

Patutkan reaksi sedemikian dilemparkan terhadap Muallaf tersebut? memangla kebanyakkannya menerima Islam kerana ingin berkahwin tapi tidak semua kan? Penceramah tersebut mengatakan, "saya masuk Islam selepas saya betul2 mempelajari Islam dan mengenalinya jauh lebih baik dari org Melayu itu sendiri"...

Ya, saya setuju akan kenyataan tersebut...malu sendiri apabila para muallaf adalah lebih bagus daripada kita yang lahirnya Islam...mereka lebih fasih dah lebih hafiz daripada kita...mengingatkan itu, haruslah kiranya bermuahsabah diri dan mempertingkatkan segala ilmu dan amalan...bukan untuk bertanding..tidak...memang itu tugas kita sebagai hamba Allah yang daif ini...

Ini belum lagi dibicangkan tentang Melayu itu sendiri...kalau Melayu sahaja mestilah Islam agamanya...benarkah? panjang diskusi tentang ini nanti hatta artikel2 dalam perlembagaan juga pasti terkeluar heee...tentang itu..kemudianlah ya? jangan marah ;p

berbalik kepada si Pi itu tadi, dia mendapat hidayah ketika melihat en. Kumar si pembuat roti meminta diri untuk bersolat selepas berkumandangnya azan. Agak menarik cara si pengarang menceritakan bagaimana seorang Muslim itu bersolat, sujudnya, rukuknya...lengkap...si Pi itu pula dengan senang hati berkata lebih kurang beginilah..."Oh...senang sahaja solat org Muslim ini...seakan2 yoga yang diamalkan oleh penganut Hindu"

Justeru itu, sememangnya Pi mendapat hidayah. Dia menjadi Muslim yang baik. Itu dipuji oleh Imam di masjid yang selalu dia tunaikan solat Jumaat...sedihnya, dia juga penganut hindu dan kristian yang baik. setiap hari ahad ke gereja dan juga tidak pernah tinggal upacara di kuil. Dia juga dipuji oleh pendita2 kedua2 agama tersebut...

Dia akhirnya 'kantoi' apabila ketua ketiga2 agama bertembung sekaligus dengan bapa si Pi itu...lantas, dengan kuasa veto yang dimiliki, bapanya mengisytiharkan yang anaknya Hindu seperti dirinya...Pembelaan daripada Pi, dia amat cintakan agama dan merasakan ketiga2 agama adalah baik untuk dirinya malah dia ingin lebih kalau mungkin...alahai Pi...mahu dilabel apa kamu ya?

maaf ya en. Martel...kupasan mengenai agama si Pi itu lebih saya bincangkan disini. Kisah Hidup si Pi ini banyak lagi alkisahnya...amat menarik...cubalah kalian mencuba cebisannya ya! ^_^



Ini satu lagi...Empire Falls...saya mengambil masa yang agak lama untuk menjamah habis buku ini...terus terang sukar untuk saya memahami kisah tersebut tentang apa sebenarnya...yang saya tahu, Empire Falls merupakan sebuah tempat atau pekan kecil yang dimiliki oleh sebuah
keluarga Whiting yang kaya-raya...ada siapa2 yang bisa ceritakan kembali kepada saya heheh maaf ya en. Russo...saya akan cuba buat kali kedua di masa2 akan datang insyaAllah...

Monday, June 29, 2009

Aku mahu saiz S!

Ini bukan kisah hasil pena Ain Maisarah bukan juga hasil karya merapu gue tetapi kisah benar mengenai satu keluarga kembangan yang besar dan kembang2 belaka termasuklah gue heheh ;p

Satu hari di Padang yang Besar…kelihatan papa, mama, yahcu, mak usu, pak lang, wa am dan abg yang sibuk menelek seluar jeans pelbagai rupa…

Gue: ayah, menantu kesayangan ayah pesan dia nak seluar jeans…
Papa: dia pakai saiz apa?
Gue: dia kata saiz 36
Yahcu: 36? Eh..bia betul..tu saiz yahcu tu…
Paklang: a’ah…itu saiz pakcik2 tu…
Mak usu: eh kamu bia betul…mak usu tengok dia tu kecik je…tak kan kot…

Lantaran ketidak puasan hati semua orang, saya dengan penuh bersemangat mendail nombor telefon kakak gue untuk meng ‘kompom’ kan saiz tersebut…

Kakak gue : Iye, betul…sebelum kawin dulu saiznye 34 tapi lepas kawin ni 36

But yet still…mereka masih tidak mempercayainya…betul…jenuh gue hoho

Lucu benar pabila teringat tentang kejadian ini…yelah..semuanya sibuk berdiskusi mengenai saiz pinggang abg ipar gue…nasib baik empunya badan tiada di tempat kejadian heee…

Abang Yang pula dengan baik hati menawarkan seluar saiz 36nya yang sudah tidak muat. “ Kalau nak datangla amik…abg yang dah x pakai dah..” apo laie abe mueh, rebutlah pluang keemasan hohohoh ;p

Sunday, June 28, 2009

Dan lagi

Tagged!

here goes:

Be honest no matter what,then tag at least fifteen friends.

1. Who was ur last text from?
~celcom hohoho

2. Where was ur default picture taken?
~ at my fave lepak place, Kino!

3. Your relationship status?
~ Single but not available! ;p

4. Have u ever lost a close friend?
~ Yes. After primary school when she entered Idrisiah but me not. Dunno why. Even now when we finally studies in the same place, she still kinda cold to me huhuh sedihhhh :(

5. What is ur current mood?
~ laper

6. How many sibling(s) do u have?
~ 4 cute little princesses…sorang je baru jadik Queen hohoho

7. What are ur brother(s)/sister(s) name?
~ ayong+ajah+adek

8. Where do u wish u were right now?
~ heaven? Ngee ^_~

9. Have a crazy side?
~ ade..but people dun really see it huhuhu ;p

10. Ever had a near death experience?
~ belum lagi…maybe in da future heh

11. Something u do a lot?
~ anything that I like lah…the best thing is kaco org ;p

12. Angry at anyone?
~ YES…to that person FOREVER!!! Maybe not if he apologize and admit his crime to me

13. What's stopping u from going after the person u like?
~ he’s got his NEW gf…x penting lagi…I already have my choice ^_~

14. When was the last time u cried?
~ semalam..tensen2 heheh

15. Is there anyone u would do anything for?
~ my family of cos!

16. What do u think about when u are falling asleep?
~ nothing! Tido lagi baek :)

17. Who was the last person u talked to on the phone?
~ ikhwanul mizan

18. What is ur favourite song?
~ david cook’s always be my baby and the climb!

19. What are doing right now?
~ doing this thingy lah ;p

20. Who do u trust right now?
~ my family n my closest fren of cos!

21. Where did u get the shirt u are wearing?
~ from my closet lah hehe dunno la…mama’s old tshirt maybe

22. Have u kissed someone in the past week?
~ past week? I wish…keh3

23. Who is ur friend that lives closest to u?
~ zam…tp skrg die kat India…medic student kagum2 huhu

24. Describe urself in one word.
~ sewel…wahahaha

25. Who are u thinking of right now?
~ entahhh…

26. What should u be doing right now?
~ bace Ketupat Cinta^_~

27. What are u listening to right now?
~ bunyi kipas deng3

28. Who was the last person u gave a hug?
~ sape ye? Spongy bob kot hahaha

29. Who was the last person who yelled at u?
~ tak ingt..heee

30. Do u act differently around the person u like?
~ no..i just being myself…x caye tanye diorg hahahaha

31. What is ur natural hair colour?
~ pink kaler bole? Haha itam la…asian maaa

32. Who was the last person to make u laugh?
~ adek sewelll

33. Who was the last person to make u sad?
~ lelaki itu huhu

34. What do u hear?
~ bibik tgh melalak kat luar hohoh

35. Is ur hair curly or straight?
~ rahsie ;p

36. Has anyone ever called u 'scrumptious' before?
~ eee yek

37. Do u have a best friend?
~ of cosla…so many…hard to lists them down ;p

38. Held hands with the opposite sex in the past 3 days?
~ nak pegang sape? Xde hubby lagi huhu

39. Do u use smiley faces on the computer?
~ always ^_^v

40. Have u ever changed clothes in the vehicle?
~ penah kot…mase kecik2 dlu…pas mandi kat air terjun…ntah..mgkinla…

41. Are u happy with life right now?
~ happy? Manusia…x penah ase cukup uhuhu

42. Are u currently jealous?
~ YEP…jeles to all my frens yang happy ngn life dowg…

43. What jewelery are u currently wearing?
~ rantai ngn gelang tapi ni mama yang punye heee ;p

44. What are u doing on Friday night?
~ men laptop lah..kat uma..tgk tb kot heh

*45. Have u ever had a heart surgery?
~ no..tp minor surgery adela..kat tinge keh3

*46. Do u know anyone who has had a heart surgery?
~ lupe la…kene tnye doc sat ;p

47. Is there anybody u're really disappointed in right now?
~ YES..of cos..lelaki itu lagi la…

48. What was the last reason u went to the doctor for?
~ x suke g kinik…las mase wat surgery to kot hehe

49. How late did u stay up last night and why?
~ pukul brape ntah…tengah melayan cerekarama pastu tertido trus

*50. Have u ever spank ur boyfriend/girlfriend?
~ I wish I could do that ^_~

I tag:
Sape2 yang takde keje macam gue dan melakukan tag ini untuk mengisi masa lapang walaupun ianya kureng berpaedah ngeee ;p ye..gue tau..ianya tidak membugar ilmu huhuhu ^_~

Lagi

Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 100 Truths about you. At the end, choose 5 people to be tagged.

WHAT WAS YOUR:
1. Last beverage: air masak
2. Last phone call: my fren namenye ikhwanul mizan
3. Last text message: reminder from celcom…cehhh
4. Last song you listened to: behind these hazel eyes
5. Last time you cried: bile ntah…smlm kot

HAVE YOU EVER:
6. Dated someone twice: many times lol ;p
7. Been cheated on: YES! of course!
8. Kissed someone & regretted it: hemm??
9. Lost someone special: ahah
10. Been depressed: always hehehe
11. Been drunk and threw up: NO and neva

LIST THREE FAVORITE COLORS:
12. pink
13. black
14. green…go greeeen

THIS YEAR HAVE YOU: (2009)
15. Made a new friend: yes.
16. Fallen out of love : nope.
17. Laughed until you cried: yup…tym tomok hampir3 terkeluar tuh…sbb adik ngs har3
18. Met someone who changed you: nope
19. Found out who your true friends were: yup.
20. Found out someone was talking about you: absolutely yes…mcik mahkamah yg jeles ngn akuh! haha
21. Kissed anyone on your friend's list: takder2
22. How many people on your friends list do you know in real life: half je…yang laen tu org fofular
23. How many kids do you want?: max 4
24. Do you have any pets: once…lola died being eaten by cruel cat…so, lonely pinky ran away from home huhuh
25. Do you want to change your name: I luv ma name ~heaven~
26. What did you do for your last birthday: celebrating it at pasar mlm with my frens ;p
27. What time did you wake up today: lambat sket…kesempatan papa xde kat uma hahah
28. What were you doing at midnight: ZzZzZ
29. Name something/someone you CANNOT wait for: dlu sojana..skrg..ntah hee
30. Last time you saw your Mother: td…ibu g TF value mart x ajak pun hohoh
31. What is one thing you wish you could change about your life: I wish I never met him!!
32. What are you listening to right now : nothing…
33. Have you ever talked to a person named Tom: x pernah…
34. What's getting on your nerves right now: kelaparan seyh hehe
35. Most visited webpage: fs/blogger/vf/neopets
36. Whats your real name: Heaven
37. Nicknames: mera jannn hey hehe
38. Relationship Status: sadly single wahaha
39. Zodiac sign: pieces
40. Male or female?: female.
41. Primary school: SERI Al-Ummah
42. Secondary school: SERATA
43. High school/college/university? : aikol iium
44. Hair color: black.
45. Long or short: long
46. Height: 152cm
47. Do you have a crush on someone? : yep ;p
48: What do you like about yourself?: all of me lah heee ^_~
49. Piercings: yes…
51. Righty or lefty: righty.

FIRSTS :
52. First surgery: minor surgery…pembedahan telinga untuk mengeluarkan emas! ;p
53. First piercing: mase umo 5 taun…
54. First best friend: amirah azmi
55. First sport you joined: lumba lari and am the winner wihuuu
56. First vacation: siam…
58. First pair of trainers: x ingt tapi wane pink when I was 6 yrs old

RIGHT NOW
59. Eating: kepok lekor
60. Drinking: sky juice
61. I'm about to: makan lagi wahaha
62. Listening to: kipas pusing2
63. Waiting : to read Ketupat Cinta! :)

YOUR FUTURE
64. What kids?: tak kesah...
65. Get Married?: pas keje..and dah sambung umah and dah beli kete utk mama :)
66. Career?: Public prosecutor hee APP pun okla…magistrate is better!

WHICH IS BETTER :
67. Lips or eyes: eyes.
68. Hugs or kisses: hugs.
69. Shorter or taller: taller
70. Older or Younger: younger
71. Romantic or spontaneous: spontaneous
72. Nice stomach or nice arms: nice stomach
73. Sensitive or loud: loud
74. Hook-up or relationship: relationship.
75. Trouble maker or hesitant: trouble maker heee

HAVE YOU EVER :
76. Kissed a stranger: no
77. Drank hard liquor: no
78. Lost glasses/contacts: never
79. Sex on first date: no no.
80. Broken someone's heart: a lot hahaha
82. Been arrested: no no no.
83. Turned someone down: maybe
84. Cried when someone died: yep
85. Fallen for a friend?: ^_~

DO YOU BELIEVE IN:
86. Yourself: absolutely
87. Miracles: yess
88. Love at first sight: of cos
89. Heaven: mestilaa
90. Santa Claus: I wish it’s true
91. Kiss on the first date: no.
92. Angels: yes

ANSWER TRUTHFULLY:
94. Had more than 1 girlfriend/boyfriend at a time: no.
95. Did you sing today?: yes
96. Ever being cheated by somebody?: yes..by him
97. If you could go back in time, how far would you go?: masa zaman hang tuah dulu boleh? heee
98. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be?: the I met him..wish I never met him
99. Are you afraid of falling in love?: yes yes yes
100. Posting this as 100 truths?: of cosla

and so Heaven would more than love wanna make these people suffer as much as she did:
1) Syed Sengau ( xyah wat pun xpe..saje tag hg lagik hohoh ;p)
2) kahfi_8 ;p
3) Kak nat
4) kak adee
5) keli biru
6) sape2 yang sudik ;p

Janji melayu???

Gue sekarang ni tak tahula kenapa…asyik naik angin sahaja…nak marah-marah je rasanya…tak sabar nak kembali menekuni ilmu agar tenang sedikit minda dan jiwaku…bukan apa sudah tidak larat menangung sengsara di ‘kantin’ itu huhuhu…

Satu halnya tentang si crv ni…manja sesangat…baru tadi ‘repair’ lampu brek yang mengada itu…sudah beberapa kali crv buat hal, elis yang jadi mangsa..kasian elis tau…kalian tak tahu…

Semasa crv sedang diperbaiki pintunya yang kemek habis dibuat oleh kak yani, hamper seminggu dia memanjakan diri dan membuatkan elis penat banget…yang si kedai tu pun menyampahh gue…janji dua hari, pastu esoknya, las2 seminggu jugak…geram betul…bukan apa..disebabkan itu, semua perancangan gue terbengkalai :( sedih banget…tiada sesiapa memahami kita kan elis huhuhu…

Orang kedai tu pun…lain kali kalau rasa2 tak boleh siap, janganlah janji sembarangan…nak kata janji melayu, tokeinya cina dan pekerjanya India…sabar sahajalah…cukup tak bukti ini untuk mengatakan bahawa bukan melayu sahaja yang mengungguli takhta ‘janji melayu’ tersebut hohoh…juga ada janji cina dan janji India!

Justeru, empena seruan encik pm, sempena 1Malaysia ni…bolehla kita simpulkan bahawa..satu istilah baru telah wujud yakni janji Malaysia! ^_~ jangan marah yeee…kena gam lak gue nanti hohoho ;p

Kepada semua…jangan berfikiran negative sahaja…bukan semua ada perangai macam tu..contohnya mudah saja: SAYALAH ^_^v heee…insyaAllah istilah janji melayu tersebut tidak termaktub dalam kamus hidupku! Ingatan untuk diri sendiri dan semua…

Sekian…:)

Saturday, June 13, 2009

Dapat award ;p

Dapat award daripada syed sengau hoho...terasa tak layak pulak memandangkan blog gue yang merapoh neh heee ;p

ATM attack!


Please remember this method in case you were threatened :

WHEN A THIEF FORCES YOU TO TAKE MONEY FROM THE ATM,
DO NOT ARGUE OR RESIST, YOU MIGHT NOT KNOW WHAT HE/SHE MIGHT DO TO YOU.

WHAT YOU SHOULD DO IS TO PUNCH YOUR PIN IN THE REVERSE WAY, I.E.; IF
YOUR PIN IS 1254 , THEN YOU PUNCH 4521 .
THE MOMENT YOU PUNCH IN THE REVERSE FORM, THE MONEY WILL COME OUT BUT
WILL BE STUCK INTO THE MACHINE HALF WAY OUT AND IT WILL AT THE SAME
TIMR, ALERT THE POLICE WITHOUT THE NOTICE OF THE THIEF.

EVERY ATM HAS IT, IT IS SPECIALLY MADE TO SIGNIFY DANGER
AND HELP.
NOT EVERYONE IS AWARE OF THIS. FORWARD THIS TO ALL YOUR FRIENDS AND
THOSE YOU CARE ABOUT.

Friday, June 05, 2009

Aku Sayang Kalian :)



mereka karaoke sakan!


Kangen banget sama kalian..kapan ngedate bertiga lagi heheh...ku kalau bersama mereka berdua..memang penat lah...bukan penat apa..penat gelak...kalau dengan salah seorang pun pecah gila gelak saya apatah lagi kalau bersama mereka berdua :)
FYI...kami bersahabat dari sekolah rendah lagi...walaupun belajar di sekolah menengah dan ipt yang berbeza ukhuwwah kami masih lagi erat...entahlah...memang susah nak lupa kawan2 dari sekolah rendah ni...banyak kenangan di sekolah itu...sampai ku dan kawan2 semangat hendak menubuhkan alumni...
cakap pasal itu bikin kepala ini pusing..k.i.v dahulu tentang itu...fikirkan yang indah2 sahaja dahulu yah ;p
that was my first time pergi karaoke jamban haha...not that bad...anin belanja so layan sahajalah...mereka menyanyi memang hancus..gue? of cosla tak..gue jadi tukang gelak mereka sahaja hee ;p
fasal kawan saya berdua itu...seorangnya bernama Khairul Bariah...kawanku yang chef seorang itu memang dahulunya agak ganas namun kini tidak ku sangka...ayu jugak jadinya sekarang hee..iyalah...orang sudah ada abang ni memang ;p
Hanin pula memang dari dulu sampai sekarang mulut die sangat 'open' hehe tapi dengan dia memang kecoh sangatlah..peramah ya amat ;p oh ya..zaman sekolah dulu dialah peminat tomok gila2...sampai bergaduh dengan junior nak berebut si tomok tu...tapi tomok dah jadi jutawan sekarang tak nak pulak hoho...bagi sama gue sajalah hahaha berangan ;p
speaking of that Shah Indrawan...sukalah lagu baru dia...Rindu terhenti..best2...agak kagum juga dengan perubahan suara tomok tu..from mat jiwang to mat jutawan hee..
dah2...melalut2 lak hee...nanti saya sambung merapu lagi....ni geram tengok blog si syed sengau ni..selambe je kutuk gue...siapla die nanti....operation revenge!!!




Kene tagged!!! Thx to k. nat and k. adeeee :)

What is the most important thing in your life?
Thing? My collection of book of cos ^_^v

2. What is the last thing that you bought with your own money?
Cekak pink kaler ^_~

3. Where do you wish to get married?
I wish at a castle in the jungle pastu ade few gazebo kat luar with flowery deco n ade tasik ala2 macam cite Barbie n the 12 dancing princess tu bleh? Hehe ;p

4. How old do you think you will be permanently owned by your love?
Hopefully till Jannah! Kene doa banyak2 huhu

5. Are you in love?
always :) hee ;p with my books lah ;p

6. Where was the last restaurant you had dinner?
Din Seafood with Auni n Anis dearie :)

7. Name the latest book that you bought?
Little Black Dress’ The Kept Woman.

8. What is your full name?
full? Bak kate syed sengau…name saye…furul fannah finti fhairul fanuar huhuhu

9. Do you prefer your mother or father?
waa…of cosla due2…ade bad experience bout this Q lah…sedih je huhu

10. Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.
sape ye? Heemmm….en. faisal dh jumpe…hemm..still thinking huhu

11. Christina or Britney?
hillary duff bleh? hoho

12. Do you do your own laundry?
of cos la…my fave house chores!

13. The most exciting place you want to go?
Tokyo Disneyland!

14. Hugs or kisses?
Hugssss….n hugsssss…..n hugggssss ^_~

15. Point out 5 things about the person who tagged you.
1.2 org dah tagged saye ni..k.adee n k.nat
2.mereka berdua kipas susah mati Saujana
3.due2 baek! N kawaiii :)
4.due2 lagi tue dr saye hehehe jgn mare….
5.saye baru skali je jumpe diorg tp diorg mmg best!

16. 3 things I am passionate about
- Cintaku iaitu Buku ^_~
- Barbie
- blaja hahaha

17. 3 things I say too often
- ewww…
- sat2
- mekaceh! (sbb kene ckp bile bg baki kat customer ;p)

18. Book I’ve read recently
Empire Falls by Richard Russo

19. 8 songs I could listen to over and over again
satu-Saujana songs of cos! ngee
dua-David Cook’s always be my baby
tiga-all Hilary Duff’s, Kelly Clarkson’s, Jesse McCartney’s, Stacie Oricco’s songs
empat-Faizal Tahir’s
lima-put your arms around me ^_~
enam-Jai Ho! Feel like dancing ngee
tujuh-Thinking of you
lapan-Ayat2 Cinta

20. 3 things I learned last year
- SABAR…SABAR…SABAR
- Handling or managing a kenduri kahwin? (ye2 je gue heee…)
- Never trust a Man except ayah n abg mueh ;p

21. 8 people to tag
1.Kahfi_8 (maw ka wat? Hehe )
2.Puan Wynn
3.Cruise
4.Keli Biru
5.Syed Sengau
6.Sape2 yang bace
7.Sape2 yang xde keje
8.Sape2 yang sudi heeee

Friday, May 29, 2009

Anda Sepatutnya Menjadi Seorang Jurutera Jika...

Anda sepatutnya menjadi seorang jurutera jika:

1... . dalam dilemma semasa membuat pilihan samada untuk membeli bunga untuk buah hati atau meningkatkan RAM komputer anda...

2... . semasa menghabiskan masa belayar bersama sebuah kapal pelancongan, anda membuat lawatan peribadi ke bilik injin.

3... . semasa di kolej, anda merasakan cuti semester merupakan kegagalan fatik logam (metal fatique failure)..

4... . jurujual biasanya tidak dapat menjawab soalan anda... .

5... . semasa pertunjukkan udara, anda bercakap mengenai kelajuan penerjun... .

6... . anda menyimpan semua soket untuk peralatan elektrik yang sudah rosak...

7... . anda telah membuat rekaan yang cantik tapi masih mengubahnya...

8... . anda menghabiskan banyak masa dengan kalkulator dari cincin perkahwinan anda.

9... . komputer notebook anda melebihi harga kereta anda... .

10... . anda cuba membaiki radio yang berharga RM5... ...

Anda tidak faham? Anda memang bukan seorang jurutera... ^_~

Lawyer's vacation lover

For three straight years, a young attorney had been taking his brief vacations at the same country inn, several times per year. During his last visit he'd finally managed to seduce the innkeeper's gorgeous daughter, so he could wait to go there again.

Looking forward to an exciting few days, he dragged his suitcase up the stairs of the inn, then stopped short. There sat his lover with an infant on her lap!

"Helen, why didn't you write when you learned you were pregnant?" he cried. "I would have rushed up here, we could have gotten married, and the baby would have my name!"

"Well," she said, "when my folks found out about us and that I was pregnant, we sat up all night talking and talking and decided it would be better to have a bastard in the family than a lawyer."

har3...are we that bad? huhuhuhu



Monday, May 11, 2009

Don't try to have thing that you love...


but


try to love thing that you have.

aku cinta kamuuuuu muaaaaah!!!

Sunday, May 10, 2009

Selamat Hari Ibu!


Surat Untuk Mak

Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi
nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter
dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......
kengkadang siaran indonesia ...
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak
ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas
mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..


Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/2006 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik
sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli
kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ...
ampon kan kiter....

Mak.....
Jam 4.30 pagi 21/08/2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. ..kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan
separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya..
.....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat
gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!


Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...

Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk
mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah
perkuburan..

Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa
lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ...?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....



Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....


Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...
kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,

Yang Benar,
Anak mak yang dah tak degil

Friday, May 08, 2009

Me chef? ^_~


p/s: See? I can cook what...hehe ;p

Tips Menjadi Wanita Paling Bahagia Di Dunia

Dunia akan membuatmu tertawa pada suatu hari,Tetapi esoknya, ia akan membuatmu menangis,kerana keburukannya.

Kunci kemuliaan : Taat kepada Allah dan rasul-Nya

Kunci rezeki : Berusaha disertai dengan beristighfar dan bertakwa

Kunci syurga : Mengesakan Allah (tauhid)

Kunci keimanan : Berpikir tentang ayat-ayat Allah dan makhluk-makhuk ciptaan-Nya.

Kunci kebajikan : Kejujuran

Kunci kehidupan hati : Merenungi (tadabbur) al-Qur'an, mengadu
kepada Allah pada waktu sebelum fajar, dan meninggalkan dosa

Kunci ilmu : Bertanya dan mendengar dengan baik

Kunci kemenangan dan kesuksesan : Kesabaran

Kunci Keberuntungan : Ketakwaan

Kunci bertambahnya nikmat : bersyukur

Kunci mencintai akhirat : Zuhud terhadap dunia

Kunci agar dikabulkan oleh Allah : Berdoa... dan bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu ... . (Lukman :17)

Tips menjadi wanita paling bahagia di dunia, DR. Aidh Bin Abdullah Al-Qarni, M.A

Monday, May 04, 2009

Cerita yang Membosankan


Gambar di atas ditangkap ketika kami ingin menonton wayang cerita itulah di Jusco Seremban. Pada asalnya saya ingin menonton Los dab Faun tetapi disebabkan kakakku dan suaminya sudah nonton Los dan Faun, jadinya mereka ingin nonton file mini…kata mereka..pasti bagus banget..karena filem pertama dulu bagus sekali ngee…jadinya aku ikut aja dong…orang belanjalah katakan hehe

FYI, saya dan kakak ketiduran dalam wayang…buhsan betol…si adik kecil itu yang sibuk mengejutkan..”ayong, angah”..bangunlah..hehe serius sekali cerita itu amat bosan. KRU syok sendiri je bikin filem tu kot oopss sorry yah…

Kenapa baru sekarang nak kutuk? Hoho saje la….suka hati sayalah…blog saya kan hehe…actually terjumpa gamba si adik di atas tu so sajela…

Bukan cerita di atas tu je, mostly cerita2 melayu semuanya tak best, membosankan…tipikal cerita melayu…cerita cinta lah,…cerita yang memualkan serta yang tidak sedap dipandang mata…

Mereka marah apabila orang seperti ku tidak menghargai karya mereka tetapi masalahnya mereka yang bersalah…menjamu filem2 hanya untuk bikin poket penuh padahal bahan yang disajikan amatlah tidak berfaedah langsung…

Contohnya cerita rempit dulu tu…macam mana lah mereka boleh membenarkan cerita sedemikian ditayang…malah di puji2 dan dibanggakan lagi…adegan sedang melakukan seks lah…adegan pegang breast lah…macam2 lah..itu tang dibanggakan sangat ke? Itu lah yang dijamu kepada warga remaja. Remaja kini sudah memang teruk dan ditambahkan lagi dengan sajian begitu…lagi teruklah…dan…apabila berlaku sesuatu, hanya remaja dipersalahkan..wajarkah?

Dan kini, keluar cerita bohsia pulak…hancurlah bangsa kalau cerita sebegini masih bermaharaja lela…tidak tahulah apa motif si pengarah itu…mungkin targetnya hanya budak2 remaja yang suka bahan2 sebegitu…aku? Tak dapatlah….

Kalau dilihat juga, cerita2 melayu kini semua pun nak ikut barat…mesti ada adegan panas…tak perlulah…mana perginya budaya dan agama kita kalau kita asyik ikutkan mereka?

Namun begitu, sejak akhir2 ini, saya lihat ada sedikit perubahan dalam drama2 melayu yang ditayangkan di cereka rama setiap hari sabtu itu…banyak juga yang menginsafkan diri. Syabas dan tahniah diucapkan. Teruskan usaha ke arah memantapkan karya yang bermutu serta dapat memberikan impak yang baik kepada penonton serta dapat menyampaikan dakwah secara tidak langsung.

Justeru itu, marilah kita bersama2 meningkatkan prestasi dan mengurangkan kontroversi ;p

Aku Merapu Lagi...

--THREE NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:
1. Jannah
2. Jan
3. Janet
.
--THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:
1. My Birthday of cos ^_~
2. My family’s birthdays
3. My friends’ birthdays


-THREE THINGS YOU'VE DONE IN THE LAST
33MINUTES:
1. manjakan diri ;p
2. jemur kasut
3. surfing d net

--THREE WAYS TO BE HAPPY:
1. Read my fave books
2. Listen to my fave songs
3. Shopping ^_~

--THREE OF YOUR FAVORITE SONGS AS OF
NOW:
1. Bencinta
2. David Cook’s Always be my baby
3. Jai Ho

--THREE PERSONS(group)YOU MISS FROM YOUR PAST:
1. Cikgu Fazelinah (miss cgu sooooo much)
2. my best friend, Nad!
3. Syimmm
.
--THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO
RECEIVE:
1. 16 stone ring from Tiffany & Co. ^_~
2. Barbie
3. Books

--THREE OF YOUR FAVORITE HOBBIES:
1. Reading
2. Surfing the net
3. Watching movies
.
--THREE PLACES YOU WANT TO GO FOR
VACATION:
1. mecca and medina
2. Tokyo Disneyland
3. Paris

--THREE FAVORITE CARTOON/ANIME
1. Cardcaptor Sakura
2. Spongebob
3. Upin & Ipin
.
--THREE MALLS YOU USUALLY GO TO:
1. Jusco
2. Parade
3. Giant hahahah
.
--THREE FAVORITE DRINKS:
1. Carrot juice
2. Neslo ice
3. Coffee
.
--THREE THINGS FOUND IN YOUR BAG:
1. Purse
2. Books
3. Pencil case
.
--THREE FAVORITE COLORS:
1. pink
2. black
3. green
.
--TOP THREE FOODS U LOVE SO MUCH:
1. Laksa..nyum2
2. Kuey Teow
3. any kind of veggie
.
--TOP THREE "THINGS" SPECIAL TO YOU:
1. My dear lappy
2. my collection of books
3. my barbie

.
--TOP THREE ATTITUDES YOU LIKE:
1. jujur
2. understanding
3. good listener
.
--THREE THINGS YOU’LL BE DOING TOMORROW:
1. vacuum kete kot hehe
2. online of cos ;p
3. tengok tv
.
-- REASONS YOU ANSWER THIS
SURVEY:
1. bosan
2. boring
3. boran wahaha
.
--TOP THREE WHY YOU ARE BUSY AT THIS
TIME
1. updating my blog
2. resting myself ;p
3. stdy whaha yela sgtt
saye nak tag sape2 yang bace entry neh bole? huhu

Tuesday, April 28, 2009

The Seven Best Ways To Appear Smarter Than You Act

Sometimes first impressions can be just that - impressions - and not necessarily an accurate picture of how people truly are. If you want to give an impression that you are bright and intelligent, here are a few ways - aside from wearing glasses - that you can trick people into believing you are smarter than you actually are. And who knows, maybe some of the methods will actually make you smarter or at least help you become a more interesting person.



Read a Quality Newspaper in Public and in Private


When you read newspapers like The New York Times and the Wall Street Journal, you are reading material that is written at a higher educational level than your typical local newspaper. Not only will your brain be stimulated with words outside the mainstream, but the articles may give you topics to discuss with others at work or school or at your next cocktail party.

Work the Crossword Puzzle in the Sunday New York Times


This is not a puzzle for lightweights and pretty much everyone knows it. But puzzles are like games and every game has a few tricks that after awhile you'll learn and improve. While you're hanging out at coffee shops or between classes or on a break at work, keep plugging away at the Times cr
ossword and people will assume you are an intellectual.



Read Good Books


When you're looking for some leisure reading, skip the beach fiction and go right to the quality literature section of the book racks or library. You can peruse the Sunday Times magazine section for book reviews and see what is and what is not worth your time.

Play Chess


Chess is a game of strategy. It's a thinking game. Most people assume that if you play chess, you're a thinking person.

Dress Smart and Keep Clean


If you dress like a high school dropout, that's what people will assume. If you dress like an attorney, people will think differently about you. Your clothes tell people more about you than you could possibly tell them yourself. If you care about yourself, it will show through in how you dress. If you are clean-shaven, with neat hair and conservative makeup, people will treat you differently and assume you are more educated and intelligent than someone covered with tattoos and multiple piercings.

Don't Talk About the TV Shows You Watch


Whether you watch 30 minutes of television each night or three hours, if you want people to think you're smarter than you actually are, don't bring up TV in conversations with others. But then, don't be smug about it either. There's nothing more annoying than someone proclaiming they don't watch TV.

Keep a Journal


Nothing looks more intelligent than seeing someone writing in a journal. Make sure you are sitting in a public setting so that people will see you writing your thoughts. They will immediately think that you are not only intelligent but that you actually have some important thoughts developing in your brain.

Remember, being smart and appearing smart are two different things. You can only fake being smart for so long, however, so unless you want to be accused of being a fraud you may as well be happy being yourself. Besides, if you start appearing to be really smart and then you start attracting smart people who want to hang out with you, you may find that you're stuck with friends who don't watch TV, who play chess and would rather read a great novel than join you bar hopping on a Saturday night.

TaKe tiMe tO ReAlizE...


To realize the value of a sister Ask someone who doesn't have one.

To realize the value of ten years: Ask a newly divorced couple.

To realize the value of four years: Ask a graduate.

To realize the value of one year: Ask a student who has failed a final exam.

To realize the value of nine months: Ask a mother who gave birth to a still birth.

To realize the value of one month: Ask a mother who has given birth to a premature baby.

To realize the value of one week: Ask an editor of a weekly newspaper.

To realize the value of one hour: Ask the lovers who are waiting to meet.

To realize the value of one minute: Ask a person who has missed the train, bus or plane.

To realize the value of one-second: Ask a person who has survived an accident...

To realize the value of one millisecond: Ask the person who has won a silver medal in the olympics time waits for no one.

Time is really important to human kind. Even Allah swears with 'time' in the several ayah in Al-Quran.

Treasure every moment you have. You will treasure it even more.

Monday, April 27, 2009

Ketulusan Hati




Sedihku sakitku ku terima
Ku rela ku pasrah jalanku
Ini suratan aku dicoba
Demi rahmat-Mu ku memohon

Yaa Allah ridhoi ketulusan hati
Yaa Allah beri aku ketabahan
Yaa Allah aku sanggup berkorban
Demi rahmat-Mu Yaa Allah

Yaa Allah ridhoi ketulusan hati
Yaa Allah beri aku ketabahan
Yaa Allah aku sanggup berkorban
Demi rahmat-Mu Yaa Allah


Aku sedang 'gila' nonton sinetron neh...hehe Aqso dan Madina...cuti2 ni...dan disebabkan kad astro di simpan oleh mama...jadinya layan sahaja lah ^_~...suka tengok si Marshanda yang lembut tu berlakon cerita2 macam tu...tapi sedih bila tahu hakikat sebenarnya huhu




Notes from brother in Islam

When things are down
And you are out of your mind
Remember just remember
Allah is The Kind.

When your life is in darkness
And nothing is right
Remember just remember
Through the darkness, Allah is The Light.

When nothing makes sense
And your heading for demise
Remember just remember
It doesn't make sense, but Allah is The Wise.

When times are troubled
And no one seems to care
Remember just remember
Allah won't hurt you, He is The Fair.

When your heart is breaking
And your pain makes you fall
Remember just remember
Allah Sees it all.

When you are weak
And the road seems long
Remember just remember
Seek strength from The Strong.

When life is a burden
And everything is unstable
Remember just remember
Allah is The Able.

When the way is cloudy
And there is no one by your side
Remember just remember
Allah is The Only Guide.

When no one wants to listen
Or is willing to lend an ear
Remember just remember
Allah is always ready to hear.

When you are poor and penniless
And you are stuck in a niche
Remember just remember
Allah is The Rich.

When you are down in your misery
And there is nowhere to run
Remember just remember
You can always run to The One.

When your all alone
And your pain has no end
Remember just remember

And when your scars are hurting
And your heart is in fear
Remember just remember

Allah is really here.

Friday, April 24, 2009

Caught reading...

a prove that shows i luvvvv to read but....at the wrong place sadly ;p